Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας και τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της.
Μπορείτε να ρυθμίσετε τις επιλογές σας για τα cookies χρησιμοποιώντας τις καρτέλες στο αριστερό μέρος.
Η Μεσσηνιακή κουζίνα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την κουζίνα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Η διατροφή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προϊόντα της τοπικής παραγωγής και φυσικά, στο ελαιόλαδο. Ένα από τα πιο καλοκαιρινά, παραδοσιακά πιάτα είναι το Μανιάτικο Παξιμάδι, που συνοδεύεται με ντομάτα, σφέλα, ρίγανη και ελαιόλαδο. Η Σφέλα είναι ένα από τα ξεχωριστά προϊόντα της τοπικής τυροκομίας. Λευκό τυρί, με υφάλμυρη γεύση, από αιγοπρόβειο γάλα. Αξίζει να το δοκιμάσετε, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά πιάτα. Ακόμα, στη Μεσσηνία παρασκευάζονται τα Λαλάγγια. Τα Λαλάγγια προέρχονται από τη Μάνη και παρασκευάζονται από αλεύρι, λάδι και νερό. Συνδυάζονται υπέροχα με τα αλμυρά τυριά που επίσης παράγονται στην περιοχή. Στον τομέα της ζαχαροπλαστικής, η παραδοσιακή Μεσσηνιακή κουζίνα έχει να προσφέρει τις υπέροχες Δίπλες, γλυκίσματα που συνοδεύονται με μέλι. Στην τοπική παράδοση, οι Δίπλες ήταν συνδεδεμένες με το γαμήλιο γλέντι.
ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η τοπική παραγωγή στο νομό Μεσσηνίας είναι πλούσια και τόσο αναπτυγμένη, που έχει κάνει την περιοχή γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το βασικό προϊόν για το οποίο είναι γνωστή η Μεσσηνία, είναι οι Ελιές Καλαμών, οι οποίες με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης φτάνουν σε πολλές τις χώρες του εξωτερικού. Φυσικά, η περιοχή παράγει και εξαιρετικό ελαιόλαδο, χάρη στους ελαιώνες που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις. Το κλίμα της περιοχής συμβάλλει επίσης και στην παραγωγή σύκου. Εκτός από γλυκό του κουταλιού, το σύκο έχει μεγάλη ζήτηση και ως αποξηραμένο, του οποίου η παραγωγή είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Ένα από τα πιο διαδεδομένα παρασκευάσματα είναι και το παστέλι, για το οποίο αξιοποιείται το μέλι των Μεσσηνίων μελισσοκόμων.
Πηγή: http://www.travelmessinia.gr